Kis helyen elfér, könnyű, sok energiát ad, értékes hozzávalókból készül, télen-nyáron hordozható, nem olvad, nem nagyon morzsálódik és állagromlás nélkül hosszabb ideig is hordozható, nagyjából ezt tudja nálam egy belevaló turistacsemege.
Mondjuk volt már rá példa, hogy egy Fertő-tó kerülésen, amikor a szél olyan mértékűre erősödött az esővel karöltve, hogy jobbnak láttuk behúzódni a biciklis pihenőhelyre majd a bringás zsákból elővettünk egy fél Sacher tortát két desszertvillával és békésen elkezdtünk falatozni, de ez azért általában nem jellemző 🙂
Alapvetően szeretek kísérletezgetni a konyhában és persze bevághatnék pár müzlis szeletet is a zsákba célnak megfelel alapon (ha nincs időm van is rá példa), kitartóan kísérletezgetek olyan csemegékkel, ami egy túrán is minden szempontból képes megállni a helyét. Szóval a turistacsemegék rovatunk következik azokból a sütikből, amelyek kiállták a túra és a közönség próbáját. 🙂
Igazából valami müzli szeletet szerettem volna előállítani házilag. A kiindulópont ez a recept volt, amit első próba után kicsit továbbfejlesztettem. Először is nekem kicsit morzsálódott, így kellett bele valami, ami masszívabbá teszi, erre egy tojás pont jó választásnak bizonyult, viszont ezzel megnőtt a massza szárazanyag felvevő képessége, ennek örömére a diófélék és aszalt gyümölcsök arányát megemeltem. 🙂 A cukrot pedig egyszerüen lecseréltem kicsit kalóriabarátabb megoldásra. Így született meg nálam az alábbi recept:
Hozzávalók:
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg napraforgómag
- 5 dkg szezámmag
- 10-12 dkg dióféle (lehet dió, mandula, kesudió, mogyoró bármi)
- 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (mazsola, vörösáfonya, sárgabarack, szilva, datolya, füge bátrabbaknak mangó, eper, ananász vagy akármi)
- 10 dkg vaj
- 3 ek méz
- 10 dkg eritrit (vagy vmilyen cukor)
- 1 tk fahéj
- 1 tojás
+ téli időszakban étcsoki darabok (vagy a talpát be lehet vonni vele), lehet turbózni kis kókuszreszelékkel vagy aki szereti a fűszereket annak gyömbérrel, őrölt szegfűszeggel.
A sütőt előmelegítjük 160 C-ra, a dióféléket apróra vágjuk és a zabpehellyel, szezámmaggal, napraforgó maggal együtt betoljuk a sütőbe pirulni (kb. 10 perc). Ez alatt az aszalt gyümölcsöket is feldaraboljuk. A vajat a mézzel és a cukorral összeolvasztjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a megpirult magokat és zabpelyhet, a vajas mézzel és az aszalt gyümölcsökkel, hozzáadjuk a fahéjat és a tojást. Ezt kb. 5 percig állni hagyjuk. Innen jön a trükkos rész, kell hozzá egy kb. 5 cm-es pogácsa szaggtó vagy valami alap alakú kiszúró forma (a karácsonyi rénszarvas aggancsát azért ez a darabos masszan nem nagyon képes kezelni, de aki nagyon akar, próbálkozhat). Sütőpapírra vagy szilikon sütőlapra ráhlyezzük a formát, kitöltjük jó alaposan belelapogatva a masszával majd lehúzzuk a formát.
Kb. 20-30 percig sütjük míg a széle kicsit meg nem pirul. Hagyni kell kicsit kihűlni.
Az a jó benne, hogy igazából szinte kétszer nem készítjük el ugyanúgy, valami új íz mindig vihető bele, attól függően, hogy milyen összetevőket használunk.
Eddig aki kóstolta a receptjét is kérte és egy 4 napos túrán is le lett tesztelve. Szóval vegyétek, vigyértek, egyétek bátran sportoláshoz, kiránduláshoz vagy csak úgy. A rovat folytatódik…. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: